Egipt - warto wiedzieć:
PRZEPISY WJAZDOWE - przy wjeździe do Egiptu należy posiadać paszport ważny minimum sześć miesięcy od planowanej daty powrotu. Wizę można otrzymać na każdym lotnisku. Koszt wizy to 15 USD.
WALUTA - główną jednostką monetarną jest funt egipski (L.E.). 1 L.E.= 100 piastrów. 1 USD = ok. 5,6 L.E. 1 EUR = = ok. 7,9 L.E. 1 PLN = ok. 0,55 L.E. Karty kredytowe są akceptowane w bankach oraz w większości hoteli i restauracji, z których wiele wyposażonych jest w bankomaty. Walutę radzimy wymieniać sukcesywnie, ponieważ sprzedaż funtów egipskich przy wyjeździe z Egiptu jest bardzo utrudniona.
CZAS - środkowoeuropejski + jedna godzina.
ELEKTRYCZNOŚĆ - 220 V, gniazdka takie, jak w Polsce.
BAKSZYSZ - napiwek jest powszechny nie tylko w hotelach i restauracjach, ale również w miejscach turystycznych. To często jedyny środek utrzymania dla oferujących nam swoje, nawet najdrobniejsze, usługi tubylców.
ZAKUPY - Egipt to raj dla kolekcjonerów pamiątek z podróży. Można tu kupić mosiężne tace, lampy i dzbany, figurki, szkatułki, wyroby ze skóry, papirusy, a także złotą i srebrną biżuterię z motywami starożytnej sztuki – kartuszami, skarabeuszami czy kluczami życia. Na egipskich targowiskach kuszą też pachnące olejki i perfumy oraz kolorowe stroje – od tradycyjnej galabii po chusty dla tancerek brzucha.
Gdziekolwiek jesteśmy, musimy poddać się wschodniemu zwyczajowi targowania. Sukces zależy oczywiście od talentu kupieckiego i umiejętności negocjacyjnych.
UBIÓR - w większości miejsc akceptowany jest zachodni sposób ubierania. Przy zwiedzaniu klasztorów lub meczetów obowiązuje strój zakrywający ramiona i kolana. Najlepsze są lekkie ubrania z bawełny, wygodne obuwie i nakrycia głowy, chroniące przed słońcem i upałem.
KUCHNIA - typowa kuchnia arabska jest bardzo pikantna. Hotele serwują raczej kuchnię mieszaną – europejską z elementami kuchni arabskiej. Nie znajdziemy w niej na pewno wieprzowiny. Warto spróbować full – pastę z bobu, falafel – warzywne kotleciki, ryby, karkade –herbatę z hibiskusa oraz konafę i bakhlavę – przepyszne ciasta i desery.
ZDROWIE - wyjazd do Egiptu nie wymaga wcześniejszych szczepień ochronnych. Dosyć powszechnym zjawiskiem są dolegliwości przewodu pokarmowego i biegunki, które związane są ze zmianą klimatu, wody i flory bakteryjnej pożywienia.
Przeciwdziałają im środki przeciwbiegunkowe i przeciwwymiotne. Dla uniknięcia problemów zdrowotnych, najlepiej nie spożywać wody z kranów oraz nie myć w niej owoców czy warzyw. Należy pić napoje butelkowane i raczej zrezygnować z lodów. Chrońmy się również przed słońcem! Koniecznie zabierzmy ze sobą kremy z filtrami UV.